• alle tegels
 • columns
 • Zoek de snoezelhoek

  Liggen ze bij Google nog zogenaamd hip te ontspannen in hun eieren, op de Kastanjelaan nemen ze dit ontspannen next level: hier wordt gesnoezeld.

  Een snoezelbad, snoezelhoekjes, ik snoezel, jij snoezelt en de bewoners snoezelen al helemaal. Want een dag niet gesnoezeld, is een dag niet geleefd.

  Of een dag niks beleefd misschien wel.

  Hier gaat snoezelen namelijk om ervaren. Ervaren wat nog wel ervaren kan worden. Een experience op niveau. Als je meervoudig beperkt bent, is je wereld namelijk klein. Kan té klein worden doordat je onderprikkeld wordt. Je verveelt. Dus moeten de zintuigen op een zachte manier gestimuleerd worden: met lampjes, muziekjes, zachte materialen, spiegels. Wat helpt, helpt.

  Wat zeker helpt, zijn de familieleden en begeleiders. Want ieder snoezelhoekje is door hen met liefde samengesteld.

  In de gang heeft één muur een andere kleur gekregen. Zijn lampjes opgehangen en staat een stereotoren te wachten om de favoriete liedjes van Kobus, Annelies of Bert te spelen als zij hier weer in hun rolstoel komen snoezelen. Voor John-Dick is een schommel opgehangen; hij schommelt in de snoezelhoek.
  In de woonkamer is een zachte stoel naast een warme nephaard neergezet die nu vredig brommend meedoet met het zachte, mompelende zingen van de andere Bert die hier woont.
  In één slaapkamer hangen hondenposters te wachten tot hun baasje ze weer komt bewonderen vanuit het pluche kussen dat speciaal hiervoor is neergelegd.

  Maar het mooiste is de spiegel in de snoezelhoek; wat daarin te vinden is en waarom die er hangt.

  Om de bewoners te laten zien dat ze er mogen zijn. Door naar zichzelf te kijken. Door zichzelf te zien. Want dat gebeurt niet vaak als je altijd door anderen wordt gewassen, gebadderd en aangekleed terwijl het wel zo belangrijk is. Dus wordt ook jezelf blijven zien, zoeken en ontdekken hier gestimuleerd.

  Het mag duidelijk zijn: snoezelen is the way to go. Binnenkort gaan ze er bij Google vast ook over spreken: to snoozle at Google. Maar dan als manier om overprikkeling van de te drukke geesten daar tegen te gaan.

  Wat kunnen we zeggen? Google is zoekende. De bewoners op de Kastanjelaan hebben het antwoord allang gevonden.

   


   

  Blik van Buiten

  Elke week geeft een schrijver of blogger zijn of haar ‘Blik van Buiten’. Zo ook columnist Rachel Felix. Ze ging langs bij verschillende locaties van Dichterbij, op zoek naar de verhalen achter Als je het mij vraagt.

   

  Reacties:

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *