• alle tegels
 • columns
 • Werk aan de winkel

  Dagbesteding. Het is een woord dat mij aan het denken zet. Is het een plek waar mensen worden beziggehouden, gewoon om het ‘bezig zijn’? Of worden er daadwerkelijk producten gemaakt of diensten geleverd?

   

  Vandaag ga ik erachter komen bij de Roggy, een dagbestedingslocatie van Dichterbij waar ik een kijkje mag nemen. Anja en Frans, bewoners van woongroep Het Zand, verzorgen de rondleiding. En die taak nemen ze bloedserieus: tot in detail krijg ik te zien en horen wat er precies gebeurt.

   

  De eerste stop is de industriële afdeling. Men maakt hier spijkerclips, van die plastic klemmetjes met een spijker erin waar je kabels mee vastzet. Een belangrijk product, want bouwbedrijven zijn grootgebruikers van deze clips. Dagelijks rollen er vele doosjes met honderden spijkerclips van de spreekwoordelijke lopende band.

   

  Hier wordt met militaire precisie gewerkt, dat zie je zo. De harde werkers laten zich niet afleiden door mijn komst. Een enkeling mompelt een begroeting en sommigen kijken nieuwsgierig op, maar vrijwel onverstoord gaat het werk door.

   

  Naast spijkerclips worden er ook vliegengordijnen gemaakt. Vandaag is dat Marij’s taak. Een flinke portie concentratie is vereist, want dit is geen gemakkelijk klusje. Marij legt de hulzen op kleur volgens het juiste patroon en rijgt ze daarna aan het touwtje. Dan hangt ze de streng in de gang, waar al een groot deel van het vlinderpatroon te zien is.

   

  We steken over naar het creatieve gedeelte: een plek waar vooral Frans graag en veel vertoeft. Trots laat hij zijn nieuwste creatie zien: een kleurrijk schilderij van een poes. De ruimte is bezaaid met bonte kunstwerken, van beschilderde bloempotten tot speelgoedkisten, die veelvuldig verkocht worden aan geïnteresseerden.

   

  Waar gewerkt wordt, moet ook tijd zijn voor ontspanning. Het kloppend hart van de Roggy is de ‘plaza’, een kantine waar iedereen een paar keer per dag samenkomt. Al snel stroomt de ruimte vol en ontstaat er een gezellige, ietwat chaotische bedoening. Aan de muur hangen de huisregels:

  • Groeten is oké
  • Blijf rustig zitten
  • Een hand of schouderklopje is goed
  • Probeer elkaar te helpen

  Ze zijn opgehangen op verzoek van de medewerkers zelf, vertelt begeleidster Marja. Na een kop koffie of thee, een koekje en een praatje gaat iedereen weer aan de slag.

   

  Mijn indruk van de dagbesteding? Ik zie mensen die het hier naar hun zin hebben. Die nuttig, maar toch ontspannen bezig zijn. Die na een dag werken met een voldaan gevoel thuiskomen. Kortom: die meemaken wat iedereen met een baan zou willen meemaken. En hoe waardevol dat is, kan ik niet eens in woorden vatten. Terwijl dat notabene míjn werk is.

   


  Blik van Buiten

  Elke week geeft een schrijver of blogger zijn of haar ‘Blik van Buiten’. Zo ook columnist Anne de Haan. Ze ging langs bij verschillende locaties van Dichterbij, op zoek naar de verhalen achter Als je het mij vraagt.

  Reacties:

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *