• alle tegels
 • columns
 • Stroezelhut

   

  In een mum van tijd verandert Iris van de Stroezelhut de bovenverdieping in een kleine knuffelboerderij. Ze schuift een paar tafels tegen elkaar, bouwt een hekwerkje en gooit de tafel vol stro. De eerste cliënten komen binnen. Nieuwsgierig kijken ze toe hoe Iris de dieren uit de transportboxen haalt en op tafel zet. Cavia’s, konijnen, kippen. Een cliënt wil James, de kat, direct vasthouden. Andere cliënten melden zich ook. Een paar cliënten beleven het van een afstandje, maar de meesten willen maar wat graag zo’n groot harig knuffeldier op schoot om te aaien. Ik ben bij woongroep de Komaan in Blerick, waar iedereen direct voelt dat er iets bijzonders staat te wachten.

   

  “Het is de eerste keer dat we dit doen”, zegt dagbestedingscoach Sonja Thomassen van Komaan. “We willen de activiteiten voor cliënten graag uitbreiden. Dit leek ons een mooie activiteit, zowel voor cliënten van laag als wat hoger niveau.” Het blijkt een schot in de roos. De cliënten genieten van de harige vrienden. Iris en een aantal begeleiders zijn druk met de dieren aan te bieden aan cliënten. “De dieren zijn gewend om bij verschillende cliënten te zitten, het zijn allemaal rustige dieren die graag geknuffeld worden”, zegt Iris.

   

  Iris geniet van de uitstapjes met de dierknuffelservice. “Cliënten voelen zich fijn bij de warmte van de dieren. Het kan herinneringen aan vroeger oproepen en mensen kunnen de warmte van de dieren ervaren. De dieren maken altijd reacties los, je ziet het ook hier”, zegt ze terwijl ze weer eens achter James aan loopt. “James is erg nieuwsgierig, als je de deuren niet dicht doet, gaat hij op onderzoek uit.”

  Na twee uurtjes zit de knuffelsessie bij Komaan erop. Sonja en de andere begeleiders kijken er met plezier op terug. “De cliënten hebben genoten, ik heb mooie reacties gezien. In het begin vond ik het wat druk, doordat we alle cliënten tegelijkertijd hebben laten aanschuiven. Een volgende keer is het misschien beter om het in twee groepen te doen. Dat geeft meer rust.” Een volgende keer, het klinkt Iris als muziek in de oren. ““Het is zo’n mooi om zoveel verschillende mensen te zien genieten!”

   

   


   

  Elke week geeft een schrijver of blogger zijn of haar ‘Blik van Buiten’. Zo ook Marc van de Ven. Hij ging langs bij verschillende locaties van Dichterbij, op zoek naar de verhalen achter Als je het mij vraagt.

   

   

  Wil je cliënten ook laten genieten van de dierknuffelservice van de Stroezelhut? Kijk dan op de site of neem contact op met Iris.

  Reacties:

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *