• alle tegels
 • columns
 • Rin Tin Tin

  Blik van Buiten

  Ik ben opgegroeid met honden en ik denk dat iedere hondenliefhebber in zijn of haar kinderjaren wel gedacht heeft “later word ik hondenverzorger”. Wat kan er nou leuker werk zijn dan dat? De medewerkers van dagbesteding RinTinTin hebben dit voor elkaar gekregen. Zij hebben écht een hondendagopvang en -uitlaatservice opgezet, en dat loopt al jaren heel goed. Ik loop een rondje met de groep mee, wanneer ze een stuk of negen honden uitlaten.

  “Het begon eigenlijk als experiment” wordt me verteld door een van de begeleidsters. “We vingen honden op van begeleiders die aan het werk waren.” Toen ze echter de twee honden van de manager gingen verzorgen, begon het balletje te rollen. “We hebben nu niet alleen honden van begeleiders hier, maar ook van inwoners uit Gennep.” Zij brengen hun hond hier als ze moeten werken, zodat de honden niet de hele dag alleen thuis zitten. Hier krijgen de honden de hele dag door aandacht. Er wordt met ze gespeeld en ze worden lekker lang uitgelaten. De medewerkers kunnen veel voor de honden betekenen, maar dit geldt ook andersom.

  Cynthia vertelt me er meer over. Ze werkt al bijna twaalf jaar bij RinTinTin en is 28 jaar. Ze heeft op dit moment twee honden vast: Willow en Jara. “Soms heb ik een beetje verdriet en dan komt Cyra bij mij om met me te knuffelen en te stoeien, net zo lang tot ik weer vrolijk ben.” Ook de andere honden beuren haar op. “Zo maken de dieren mij vrolijk, en andersom.” Cynthia vindt het werk bij RinTinTin ook heel leuk omdat ze graag sportief is. Ze sport veel en ze zit bij een wandelclub. “Ik ben daardoor ook afgevallen, en dat zonder dieet!” vertelt ze trots. Die laatste opmerking vind ik opvallend. Zou ze echt uit zichzelf trots zijn dat ze is afgevallen zónder dieet? Of heeft iemand van de begeleiding het belang hiervan benadrukt.

  Bij RinTinTin hebben ze nog meer dieren. Als we terug zijn bij de opvang, laat Cynthia mij twee cavia’s en een konijn zien. Ze lijken allemaal erg op haar gemak bij haar. Niet vreemd, want Cynthia verzorgt ze met de grootste liefde. Daarvoor is RinTinTin ook bedoeld. Voor mensen die veel met dieren hebben, misschien meer nog dan met mensen. Cynthia en een andere collega van haar, vinden het bijvoorbeeld lastig om met mensen te praten die ze niet goed kennen. Met dieren omgaan is daarentegen helemaal niet moeilijk voor ze.

  Een van de begeleidsters vertelt me ook dat de dieren een soort neutraal terrein vormen voor de medewerkers. Wanneer ze het ergens moeilijk mee hebben, kun je toch contact met ze maken via bijvoorbeeld de hond. De hond kan er niets aan doen dat hij of zij zich niet lekker voelt. Die moet gewoon uitgelaten worden. Hierdoor is het voor een medewerker gemakkelijker om uit de negatieve bui te stappen, omdat de hond hem of haar nodig heeft. Dat is hun taak immers bij RinTinTin. “Hoewel bij RinTinTin geen echte therapie wordt gegeven, voelt het soms wel zo.” vertelt ze. Mensen vinden troost bij de dieren, en begrip. Daar worden ze rustig en vrolijk van.

  Als je iets met dieren hebt, dan kun je bij RinTinTin terecht. Ze hebben op dit moment de uitlaatservice en opvang van honden, maar de diensten kunnen nog veel breder. “Denk aan een knuffelservice, waarbij we bij cliënten langs gaan zodat ze met een hond kunnen knuffelen.” De begeleiding hier zit nog vol met ideeën en ze zijn daarmee altijd op zoek naar manieren om de dagbesteding beter te maken. Met de uitlaatservice krijgt RinTinTin bijvoorbeeld echt een maatschappelijk doel. “Je haalt de maatschappij naar ze toe en dat is belangrijk.”

  RinTinTin is wat mij betreft een goed voorbeeld van mooie oplossingen. Oplossingen bedacht, door af te wijken van de gebaande paden. Net zoals ik vroeger simpel dacht dat ik hondenverzorgster wilde worden. Wat heb je daar voor nodig? Honden natuurlijk, en mensen die ze graag verzorgen. Er zijn veel hondeneigenaren die gewoon moeten werken overdag: een nieuwe dienst is geboren.


  Elke week geeft een schrijver of blogger zijn of haar ‘Blik van Buiten’. Zo ook Nicke Smeets. Ze ging langs bij verschillende locaties van Dichterbij, op zoek naar de verhalen achter Als je het mij vraagt.

  Reacties:
  • Corry Tebarts schreef:

   Geweldige uitkomst voor mens en dier. Dat dieren een helende werking hebben op mensen is een feit. Een hond is altijd blij als hij je ziet. Komt bij je liggen als je je niet lekker voelt, hij kan echt je maatje zijn. De uitlaatservice is een mooie dagbesteding. Heel veel succes.


  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *