• alle tegels
 • columns
 • Less is more

  Ik zit graag op de grond. Maar mensen vinden dat raar dus doe ik het maar niet. Ik neem voor hun gemoedsrust braaf plaats in stoelen, sommige comfortabel, sommige niet.

   

  John Dick is een stuk stoerder dan ik ben. Hij zit tegenwoordig liever op de vloer dus zit hij tegenwoordig op de vloer.

   

  Door zijn autisme is John Dick snel overprikkeld. Zijn kamer is daarom het toppunt van minimalisme. Hoewel ik betwijfel of hij dat beseft.

   

  Er staat een bed.

  Een kast.

  En een stoel die er binnenkort uitgaat. In plaats daarvan komt er een kleedje zodat John Dick lekker zacht op de grond kan zitten. Want dat doet hij tegenwoordig liever.

   

  En op de Kastanjelaan past de omgeving zich aan de bewoners aan. Dus ook al zou begeleidster Anthonette graag kussens in de stoel leggen en een ‘gezelliger’ bed voor John Dick neerzetten – een bed dat in haar ogen meer geborgenheid biedt – John Dick is tevreden met zijn basic bed.

   

  Dus blijft zijn bed basic en laat je het zo.

   

  Je laat John Dick John Dick zijn.

   

  Tevreden met zijn bed.

  Tevreden met zijn kast.

  Tevreden met zijn zachte kleedje op de grond.

  Tevreden met zijn eigen trampoline buiten in zijn tuintje. Dat verder leeg is.

  Geen potten. Geen planten. Geen tierelantijnen. Geen overbodige prikkels. Less is zoveel more voor John Dick.

   

  Ondertussen hang je in de badkamer voor Annelies kleurige strandballen aan het plafond zodat zij iets heeft om naar te kijken als ze in bad ligt. Zing je kinderliedjes voor haar omdat ze daar zo van geniet en zet je de lavalamp aan zodat er beweging in de ruimte is. Krijgt Bert hondenposters in zijn kamer, Kobus een kast vol blokken en versier je de gemeenschappelijke keuken met vrolijke herfststukjes. Waar John Dick geen last van heeft omdat hij bijna niet mee doet aan groepsactiviteiten. Past niet bij hem. En hier wordt continu gekeken naar wat op dat moment bij een bewoner past.

   

  Geen onnodige spullen. Niet hoeven doen wat niet goed voelt voor je.

   

  Dat zouden meer mensen moeten doen.

   

   

   

   


   

  Blik van Buiten

  Elke week geeft een schrijver of blogger zijn of haar ‘Blik van Buiten’. Zo ook columnist Rachel Felix. Ze ging langs bij verschillende locaties van Dichterbij, op zoek naar de verhalen achter Als je het mij vraagt.

  Reacties:

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *