• alle tegels
 • columns
 • Lanterfanten

  Blik van Buiten

  Ik ben op bezoek bij Beeldkracht Rijk van Nijmegen en ik ontmoet daar veel verschillende mensen met veel verschillende kwaliteiten. Zoals ik in eerdere columns vertelde, is het bij Beeldkracht belangrijk dat mensen kunnen doen wat ze leuk vinden. Werk dat bij ze past. Dat is extra fijn wanneer het al lastig genoeg is om ‘in te passen’.

  Wanneer ik spreek met Hans wordt mij extra duidelijk hoe fijn het is als je functie bij je past. Hans is een smalle man met grote, vrolijke ogen. Hij is aan het werk aan een pc. Wanneer ik bij hem kom zitten, laat hij meteen zijn digitale fotocollectie zien. “Dit zijn foto’s uit mijn tentoonstelling in het Valkhof Museum!” vertelt hij enthousiast. Hans maakt zelf foto’s met een compact camera. “Een spiegelreflex is te moeilijk. Ik gebruik een camera met een vaste lens.” Hij legt me uit hoe dit werkt. “Hoe dichterbij, hoe minder de kwaliteit is.” Van de foto bedoelt hij.

  “Ik bewerk de foto’s in Picasa” vertelt Hans. Zijn favoriete effect is het ‘krijteffect’. De foto wordt dan grijs/wit met een grovere structuur, waardoor het lijkt alsof het beeld met krijt getekend is. “Zo komen foto’s meer tot hun recht” vindt Hans. Hij laat mij zijn lievelingsfoto zien. Een foto van een moderne fiets met een dikke stang. “Door het krijt komen de lijnen mooi uit.” Hoewel ik minder fan ben van het ‘krijteffect’, heeft hij wel duidelijk een eigen smaak en stijl. Je kunt gerust zeggen dat Hans van zijn hobby zijn werkt heeft kunnen maken. Het genot is van zijn gezicht af te lezen wanneer hij zijn werk laat zien.

  Leo is een wat meer gedrongen man met donker haar en een rond, guitig gezicht. Leo is radiomaker bij Beeldkracht en vooral een lachebek. Voordat we in gesprek gaan heeft hij al een paar goeie grappen gemaakt. De beste: een nepscheet gemaakt in de microfoon, en dan natuurlijk hard afgespeeld via de boxen. Schaterlachend zit Leo aan z’n computer en ik begrijp waarom hij in een apart kantoor mag werken. Ik kan me goed voorstellen dat dit de hele dag zo doorgaat (al kan ik dat wel waarderen, wie vindt scheten nou niet grappig?). Leo komt uit Rotterdam en hij heeft een rood NEC-jasje aan. Een bijzondere smaak voor een Rotterdammer, maar Leo is ook wel bijzonder.

  Beeldkracht heeft een eigen radiozender en Leo maakt hiervoor de inhoud. Hij spreekt teksten in en maakt de afspeellijst. Collega’s mogen verzoekjes indienen. “Ik houd ook de doelsaldo’s van het voetbal bij op onze website.” Dan schrikt hij. Hij heeft de laatste saldo’s nog helemaal niet doorgevoerd. “Ik ken de doelsaldo’s goed.” Dus hij kan ze zo invullen, zegt hij. Al blijkt al snel dat hij niet helemaal op de hoogte is, met gegniffel tot gevolg. Een van de begeleiders, Dorian, kijkt even om de hoek en vraagt hoe het gaat. “Slecht!”, roept Leo schaterlachend. Hij rolt een sigaretje en laat mij zien hoeveel luisteraars er zijn: één. En dat zijn wij. Met hard gelach tot gevolg. Leo komt niet meer uit z’n woorden, maar de strekking is duidelijk. Hij ziet hier zelf ook de humor wel van in. Wanneer ik vraag wat hij hier nog meer allemaal doet, zegt hij: “Lanterfanten! Haha!”.

  Van zulke mensen word ik gewoon heel blij. Hans en Leo hebben me laten zien waar ze van genieten en wat hun plezier geeft in hun werk. Nu is het aan mij om te kijken of ik hier wat van kan leren. Ik vrees dat lanterfanten door mijn baas niet gewaardeerd gaat worden, maar gelukkig is dit voor mannen zoals Hans en Leo wel het geval. Zij hebben deze ruimte nodig om zichzelf te kunnen zijn en om hun eigen kwaliteiten te kunnen ontplooien.


  Elke week geeft een schrijver of blogger zijn of haar ‘Blik van Buiten’. Zo ook Nicke Smeets. Ze ging langs bij verschillende locaties van Dichterbij, op zoek naar de verhalen achter ‘Als je het mij vraagt‘.

  Reacties:

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *