• alle tegels
 • foto’s
 • Gezinshuis Lana

  Gezinshuis Lana van Dichterbij is verhuisd van Molenhoek naar Mill. Een weloverwogen keuze die gezinshuisouders Jos en Lobke van Dijk samen met de vijf bewoners maakten. In Mill hebben de jongeren de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen. 

  Het viel niet mee, het doorhakken van de verhuizingsknoop, geven Jos en Lobke toe. Ruim dertig jaar woonden ze in het huis in Molenhoek. Hun eigen kinderen werden er geboren, ze begonnen er met de opvang van LVG+ cliënten, diverse keren verbouwden ze het.  “Het was een schitterend thuis waar veel dierbare herinneringen liggen”, verwoordt Jos het. Maar het huis had ook beperkingen, zegt hij. “De jongeren zijn inmiddels tussen de 14 en 21 jaar. Wij willen hen trainen op weg naar zelfstandigheid. Dat kon in het huis in Molenhoek niet.”

   

  Steentjes

  En dus keken Jos en Lobke af en toe naar te koop staande boerderijen. Levy, een van de jongeren, kwam daar bij toeval achter. “Ik heb gevraagd waarom ze dat deden”, zegt hij. “Na de uitleg heb ik gezegd: laten we het in de groep bespreken.” Goed idee, vonden Jos en Lobke. Ze bespraken het tijdens een rondetafelgesprek, vergelijkbaar met Als je het mij vraagt. Lobke: “We spraken over het loslaten van een bekende en veilige woonplek, over opnieuw beginnen op een andere plek. De kinderen leken er minder moeite mee te hebben dan wijzelf. Anoushka zei: ach Lobke, we gaan met zijn allen en nemen alles mee; alleen de steentjes blijven achter.” Unaniem schaarden zij zich achter het verhuisplan. Jos: “Als één iemand bedenkingen had gehad, was het niet doorgegaan.”

   

   

  Beschermd

  Jos en Lobke hadden de boerderij in Mill al eerder op het oog. Als je aan komt rijden, snap je waarom: de tuin van 1,5 hectare ligt er werkelijk schitterend bij. Het is een park met prachtig aangelegde bloementuintjes, bomenpartijen, slingerende paadjes, vijvers en dierweides. Jos: “Het was van een hovenier, de tuin was zijn visitekaartje.” Aan de boerderij vast zitten twee appartementen, die gebruikt werden als bed & breakfast. Lobke: “Hier kunnen de jongeren beschermd begeleid wonen, een logische vervolgstap in hun ontwikkeling.”

  Zelfstandig wonen

  Marie-Jannette (21 jaar) woont al in een appartement. Normaal gaan jongeren vanuit het gezinshuis terug op hun 18e terug, maar zij wilde bij Jos en Lobke blijven. Ook de andere vier hebben die wens. Trots laat ze haar huisje zien: beneden is een keuken, toilet en douche, boven heeft ze een gezellige zithoek en slaapkamer ingericht. “Ik heb een eigen ingang aan de voorkant, maar vindt het prettig dat ik aan de achterkant direct in de boerderij uitkom”, zegt ze. “Als ik bijvoorbeeld ’s nachts hulp nodig zou hebben, hoef ik niet naar buiten.” Op termijn wil Marie-Jannette ergens gaan samenwonen met haar vriend. “Hier kan ik goed leren om zelfstandig te wonen.”

   

  Leren

  Ook de anderen kunnen zich prima ontwikkelen in de nieuwe omgeving. Levy beheert de moestuin en Anoushka verzorgt de ezels en de pony die komen gaat. Marie-José houdt zich vooral met de kleinere beesten bezig, zoals de konijnen en kippen en Melvin kan het gras al maaien met de maaimachine en heeft kennisgemaakt met de varkensboerbuur. Hij wil daar graag gaan helpen. “Er is altijd wel iets te doen in de tuin en met de dieren”, zegt Jos. “Dat sluit mooi aan op de interesses van de jongeren. Zowel Levy als Melvin heeft op school voor de richting groen gekozen.” Lobke: “De afstand tot school, werk en hobby’s is wel wat verder, maar goed te overzien. Drie jongeren fietsen, twee gaan met de taxi. Het is wennen, maar allemaal voelen we ons nu al thuis hier. Het is een leersituatie, voor ons allemaal. Soms moet je iets loslaten om verder te komen.”

  Reacties:
  • Annie Geurts van Kessel. Trajectbegeleidster Oosterpoort schreef:

   Dag.
   Via gezinshuizen .com heb ik jullie adres gevonden en zag dat jullie nog plek hadden. Klopt dat.
   Graag wil ik meer informatie over jullie gezinshuis.
   ik ben op zoek naar een passende plek voor een jongen met Ass .problematiek van 15.6 jaar

  • Ron schreef:

   RE: “we laten alleen de steentjes achter”…

   Naar ik hoop hebben jullie wel de “verhuisbare” rookmelders meegenomen… 🙂
   Of is er nu voor een combi installatie inbraak en brandalarm gekozen.
   Heel veel succes met jullie prachtig en dankbaar werk!


  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *