• alle tegels
 • columns
 • Clubjes

  Blik van Buiten

  De bewoners hebben een drukke agenda. De meesten werken een aantal dagen per week bij de dagbesteding. Daar doen ze onder meer productie-, computer- en schoonmaakwerk of creatieve activiteiten zoals knutselen en schilderen. Daarnaast zijn de bewoners aangesloten bij diverse hobbyclubs. Zo gaat Ans elke donderdag naar de biljartavond, Trudy op maandag naar de drumclub en maakt Marina elke zaterdag een wandeltocht. André heeft vanavond voetbaltraining. Voordat hij kan gaan vraagt hij begeleider Hans of ze binnenkort samen nieuwe voetbalhandschoenen kunnen kopen, want die hij nu heeft zijn helemaal versleten. “Tuurlijk, dat regelen we vrijdag wel even”, zegt Hans. Het is leuk om te zien hoe de begeleiding dit soort zaken regelt. Dat doet me denken aan hoe ik zulke dingen vroeger op zaterdag met mijn ouders deed.

  André vertelt dat zijn team iedere week traint en een wedstrijd speelt. Vorige week hebben ze helaas met 7-8 verloren. Gelukkig was dat pas de eerste keer sinds een jaar. Volgens André kwam dat verlies niet door hun spelkwaliteiten maar door een klein ongelukje dat voor de wedstrijd gebeurde. Het hele team zat met coach en begeleiding opgesloten in de kleedkamer nadat de deurklink afbrak. “Toen we eenmaal moesten spelen waren we totaal niet opgewarmd. Normaal verliezen we nooit.” Hij is een tijdje geleden keeper geworden omdat zijn conditie niet goed genoeg was om lange afstanden te rennen. “Daarvoor rook ik te veel”, zegt hij lachend. Het valt me de hele avond al op dat veel bewoners roken. Shag of sigaretten die je zelf moet maken. Volgens begeleider Hans is roken voornamelijk tijdverdrijf. De meeste bewoners zijn bovendien geboren in de generatie waarin roken zeer gebruikelijk was. Hoewel het me al eerder opviel dat de bewoners gewoontes overnemen van de buitenwereld is dat voor het stoppen met roken blijkbaar niet het geval.

  Rond half acht vertrekken André en de meeste andere bewoners naar hun sport- en hobbyclubs. Als ze niet naar een club hoeven, gaan ze wel naar hun vriendjes. De huisgenoot van André roept: “Ik ben naar mien vrijer!”. “Veel plezier!”, roept Hans.
  Het is duidelijk dat de begeleiders erg betrokken zijn bij de bewoners. Zo stelt Hans voor om binnenkort weer een keer bij de wedstrijd van André te gaan kijken. Ook hangt er in het huis van Trudy een uitnodiging van Merel om gezellig met de meiden te gaan eten. Bovendien zijn er regelmatig feestjes, zo vertelde Trudy me eerder. “Lekker dansen, lekker drinken!”.
  Ik dacht dat ik een druk leven had, maar bij de bewoners van de Doelen is het ook nooit saai.


  Elke week geeft een schrijver of blogger zijn of haar ‘Blik van Buiten’. Zo ook copywriter Hanneke van Heijster. Ze ging langs bij verschillende locaties van Dichterbij, op zoek naar de verhalen achter Als je het mij vraagt.

  Reacties:

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *